Kännetecken: Hanen har ljusblå vingar, honan bruna och oftast diffusa orange kantmånar. Undersidan är gråbrun med stora vitkantade svarta prickar på framvingen och mindre på bakvingen. Bred vit bård längs ytterkanten med orange fläckar.

Polyommatus
dorylas

Väpplingblåvinge

Alla foton Synonymer ♀/♂
♀+♂
Vingbredd: 28-36 mm
JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Sk Bl Ha Sm Öl Go Ög Vg Bo Ds Up Vs Vr Dr Me Hr Ån Vb Nb Ås Ly Pi Lu To
Andra källor:
Värdväxter: Anthyllis vulneraria, Cymbalaria muralis, Melilotus, Thymus serpyllum, Trifolium
Arterna är: Lika
Skillnad: Ovansida: Hanen av puktörneblåvinge har smalare och skarpare avgränsat svart sömfält. Honorna av puktörneblåvinge har ofta en hel del blå fjäll och i norra Sverige är de ofta helt blå. Undersida: Väpplingblåvinge har brett vitaktigt utkantsband och de svarta prickarna på framvingarna är större än de på bakvingarna. Puktörneblåvinge har 1-3 svarta prickar innanför diskfläcken på framvingarna.
Kännetecken: Hanen har blå vingar med mycket smalt svart sömfält, honan har bruna eller blå med bredare svart kant och orange halvmånar på bakvingarna. Undersidan gråbrun med orange kantmånar och 1-3 prickar innanför smal diskfläck.

Polyommatus
icarus

Puktörneblåvinge

♀/♂   Synonymer Alla foton
♀+♂
Vingbredd: 21-33 mm
JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Sk Bl Ha Sm Öl Go Ög Vg Bo Ds Up Vs Vr Dr Me Hr Ån Vb Nb Ås Ly Pi Lu To
Andra källor:
Värdväxter: Anthyllis, Astragalus, Galega, Genista, Lotus corniculatus, Medicago, Melilotus, Onobrychis, Ononis, Trifolium, Vicia