Aegomorphus clavipes Spindelbock

Alla foton ♀/♂ LC
Kännetecken: Bred och påfallande spräcklig. Täckvingarna är täckta av liggande vitgrå behåring översållade med svarta fläckar som ofta har en brun kant. Halsskölden är bred och har en spetsig tagg på vardera sidan. Antennerna är något längre än kroppen och distinkt bandade i vitt och svart med inre halvan av varje segment vitt. Benen är kraftiga med lår och skenben bandade i vitt och svart och låren förtjockade i yttre delen.
 ©
♀+♂
Längd: 7-17 mm
JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Sk Bl Ha Sm Öl Go Ög Vg Bo Ds Up Vs Vr Dr Me Hr Ån Vb Nb Ås Ly Pi Lu To
Andra källor:
Värdväxter: Betula, Populus tremula (Alnus, Corylus avellana, Fagus sylvatica, Malus, Salix caprea, Sorbus aucuparia)
Arterna är: Lite lika
Skillnad: Honan av griseus har ett äggläggningsrör som sticker ut långt bakom täckvingarna och hanen har mycket längre antenner (dubbelt så långa som kroppen) och teckningen på täckvingarna är tydligt olika med mer kontrastrik teckning hos clavipes.

Acanthocinus griseus Mindre timmerman

Alla foton ♀/♂ NT
Kännetecken: Täckvingarna är täckta av nedliggande hår som i främre delen är mörka med ljusa fläckar. Framför mitten finns ett ljust tvärband med svarta prickar och bakom mitten ett svart tvärband. Bakre delen är ljus med mörka fläckar. Halsskölden är grå med en rad av fyra lite diffusa gula hårtofsar i främre halvan samt en spets på vardera sidan. Honans sista bakkroppssegment är ombildat till ett äggläggningsrör och sticker ut långt bakom täckvingarna. Hanens antenner är dubbelt så långa som kroppen och honans en och en halv gånger så långa. Inre halvan av antennsegmenten är ljusa tack var täta ljusa hår.
©
♀+♂
Längd: 9-14 mm
JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Sk Bl Ha Sm Öl Go Ög Vg Bo Ds Up Vs Vr Dr Me Hr Ån Vb Nb Ås Ly Pi Lu To
Andra källor:
Värdväxter: Picea abies, Pinus sylvestris